Bli med inn i Jahres herskapsbolig

Sandefjord kommune ønsker å kvitte seg med ansvaret, og meningene er mange og delte om hvordan Jahres gamle stasbolig, Midtåsen,  burde drives. Forslagene har vært mange. Men foreløpig  virker det ikke som om noen har funnet den ideelle løsningen. Kanskje det er  noen som leser dette som føler seg fristet?

Midtåsen var opprinnelig hjemmet til skipsreder Anders Jahre. Han var i  etterkrigsårene var en av verdens ledende hvalbåtredere, og en av Norges  viktigste gründere. Han nøt en nærmest kongelig status langt utenfor  Sandefjords og Norges grenser.

Aristoteles Onassis, Sjahen av Persia, Jussi  Bjørliing, konger, dronninger, prinser og prinsesser fra Europas kongehus er  bare noen av de prominente gjestene som har besøkt herskapshuset.

Anders Jahre døde i 1982 og deretter bodde hans andre kone, Bess Jahre, på  eiendommen til hun døde i 2006. Eiendommen ble deretter kjøpt av Sandefjord  kommune, Vestfold fylkeskommune og Anders Jahres Humanitære stiftelse.

– Det var arkitekt Arnstein Arneberg som tegnet boligen, forteller May  Hoverud, som har jobbet som guide på Midtåsen i to år.

– Dette er en av Arnebergs mest sentrale villaer, men hele villaen bærer også  preg av at Anders Jahre har hatt svært bestemte meninger om hvordan han  ønsket det. Der Arnberg hadde sansen for kvadratiske rom og strenge linjer,  likte Jahre runde former, og gedigne søyler. Så de har nok hatt noen  diskusjoner underveis før de har blitt enige.

Allerede i inngangspartiet ser  man Jahres påvirkning. Han var veldig opptatt av astrologi, og først i  tvillingens tegn. Derfor finner du tvilling- symboler både på porten og  flere steder innvendig.

Når du trer innenfor de doble dørene, ser du nok en  dør, som er prydet med glassmalerier. Alle maleriene symboliserer viktige  hendelser i livet hans, slik som Kosmos og hvalfangsten. De er laget av  bergenseren Bernard Greve, og han har en veldig gjenkjennelig stil, med mye  bly og klare farger.

Boligen er 1200 kvadratmeter stor, men for Jahre var det viktig at den også  skulle fungere som et hjem. Bortsett fra Arnebergsalen, som ble påbygget i  1950-årene, så er alle rommene derfor relativt små og intimt innredet.

Det  mest kjente i boligen er antakelig peisen i Jahres kontor, hvor viktige  papirer antakelig fant veien.

Men her finnes langt mer interessante  detaljer. I taket finner man alle de astrologiske tegnene innfelt, nok et  tegn på Jahres astrologiinteresse.

På veggene henger malerier av flere  kjente norske kunstnere, og dørene har flotte utskjæringer. Det er mange engelske møbler i huset, og naturlig nok er det mange maritime detaljer.

– Anders Jahres favorittfarge var grønt, forteller Hoverud. Og i salongen er  veggene dekorert med fransk silketapet nettopp i yndlingsfargen hans.

De  gedigen lysekronene som henger i takt i salongen er tidlige Nøstetangen,  (laget på Eidsfoss) og disse finnes det antakelig bare 12-15 stykker av på  verdensbasis.

– I tillegg finnes det mye flott porselen i huset her, forteller  May Hoverud.

– Vi har tusen år gammel Meissner porselen, kinesisk porselen fra 1600- tallet, østindisk porselen fra ca. 1750. i tillegg til nyere porselen fra  Porsgrunn porselen.

Jahre hadde dessuten sansen for vakkert utsmykkede tak,  og Arneberg var en mester i lyssetting.

Mange av møblene er laget av Edvard  Eriksen, og veggene er prydet av kunst malt av kjente kunstnere.

Arnebergsalen, som ble bygget så sent som på midten av 50-tallet, er et rom  med fantastisk utsmykning og akustikk.

I taket henger gedigne lysekroner, og  i hjørnet står et Steinway-flygel, som blant annet har vært traktert av Per  Aabel og Maria Callas.

På veggen henger flere gobelenger. De er fra 1600 og  1700-teller, det største forestiller livets løp, og hele 60 mennesker er  avbildet. Det er 7,5 x 36 meter stort, og er så stort at rommet ble bygget  for at det skulle passe til veggen, Salen blir i dag brukt til lukkede  selskaper, og er nå, som under Jahres tid, absolutt et rom for de store  anledninger.

I annen etasje finner vi bibliotek, flere soverom, gjesterom og bad.

Det  fineste rommet er antakelig «det grønne rommet», som er totalfredet.

Hoverud  viser oss inn i rommet, som er delikat innredet i grønne toner. Når man  ligger i sengen og ser ut av vinduet, har man utsikt utover parken og  Sandefjord.

– Det er jo umulig å være morgengretten, når man våkner til en slik fantastisk  utsikt, smiler hun.

Hvert soverom har sitt eget bad…

… og Jahre har ikke vært redd for spreke  farger.

Mye av innredningen er ganske tidløs,

 og flere av lampene ser ut som  de kommer rett ut fra designbutikker anno 2011.

Huset har også en kjeller,  med en intimt innredet bodega, samt en vinkjeller med plass til rundt 100  flasker vin.

– Uansett hva ettertiden måtte mene, så hadde jo Jahre en helt spesiell  posisjon i den tidens Sandefjord, forteller Hoverud.

– Når han kom kjørende, tok folk seg til hatten og vek respektfullt unna. Og  det var nok ganske fornuftig å gjøre uansett, for Jahre var ingen spesielt  god sjåfør, og han var involvert i flere småulykker. Og selv om man i dag  framdeles leter etter skjulte formuer, så var han en gavmild mann. Han bidro  mye til både hjembyen og til diverse gode formål, blant annet donerte han  over 50 millioner til forskning og behandling av kreft. Og selv om han var  rik, så var han langt fra snobbete i hverdagen.

Men når det var invitert til  fest, ble det ikke spart på noe, og Jahre var kjent for å være en strålende  og omtenksom vert.

Uansett hva det blir av huset her, så håper jeg det blir noe i Jahres ånd,  sier Hoverud alvorlig.

– At Midtåsen kan bli en slags brubygger mellom gammelt og nytt, som også  skaper arbeidsplasser og gagner samfunnet. For dette huset er altfor  spesielt til å bli skuslet bort. Jeg husker da jeg var lita, hvor spennende  det var å snike seg over gjerdet for å få et glimt av huset på innsiden.

Lite visste jeg om at jeg selv skulle ende opp som guide her mange år  senere. Til å begynne med var det nesten uvirkelig. Det var jo fru Bess som  hadde styringen over det meste som skjedde både ute og inne her i mange år,  og det hender jeg føler nærværet hennes. At hun står litt sånn bak meg,  følger med og passeer på at jeg gjør ting skikkelig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s