Små prinsesser velger rosa

Like sikkert som at gutterom oftest har en blå tone, går den rosa fargen igjen  på de aller fleste jenterom.

For kort tid siden, skrev jeg om gutterom på disse sidene. Nå er det  jenterommet sitt tur. Og like sikkert som at gutterom oftest har en blå  tone, går den rosa fargen igjen på de aller fleste jenterom. Syttitallets  kjønnsnøytrale tankegang er for lengst forkastet. Nå skal jentene føle seg  som prinsesser.

I Eidgate 10 a på Langestrand har de allikevel valgt å bryte det sukkersøte  med mer nøytrale vegger og møbler. På den måten blir rommet lettere å endre  senere, dersom rommets prinsesse etter hvert skulle vokse fra rosadrømmen.  Men foreløpig trives Mari Elise Kjølnes Rambo på ti år aldeles strålende i  sitt nyoppussede prinsesserom på Langestrand.

– Jeg liker å ta vare på historien, forteller mamma Mariann Kjølnes. ¿ Og jeg  har sansen for gjenbruk. Derfor er det ikke så mye som er nytt i rommet. Den  grå kommoden er gammel, men har fått et nytt malingsstrøk og nye knotter.

Dukkehuset som står på gulvet hadde jeg selv da jeg var liten.

Gyngestolen i  hjørnet var opprinnelig bestefars. Jeg fikk den da jeg flyttet hit, og den  har vært malt flere ganger allerede.

Pyntevinduet i hjørnet er et gammelt  vindu som har fått et nytt strøk med gråmaling. Vi synes det passer godt som  ramme for de nostalgiske bildene bak, det er bilder fra da min egen mamma  var liten.

– Dukken ved siden av er også et barndomsminne fra da jeg selv var liten,  forteller Mariann.

– Både Mari Elise og jeg synes den er fin, men noen av vennene hennes synes  visst den er litt skummel. Mariann Kjølnes ler og viser fram dukken. ¿ De  laget jo ikke dukkefjesene like levende før i tiden, så det er kanskje den  blanke huden og det litt stirrende blikket som skremmer dem.

På veggen over sengen henger det to bilder. Det ene med påskriften: «If you  can dream it, you can do it». Det andre er pålimt et par englevinger.

– Bildene har vi laget sammen, Mari Elise og jeg, forteller Mariann. . Det er  gamle Ikea-bilder som vi har malt over, for så å skape noe nytt. Mariann  smiler. – Englevinger er jo veldig populært akkurat nå og jeg syns det  passer godt på et barnerom.

Skal du pusse opp et barnerom?

Da er det noen ting det er lurt å tenke på:

Barnerommet har gjerne mange funksjoner. Det skal ofte både være lekerom,  soverom, samt et sted å gjøre lekser.

Små barn trenger mye gulvplass for å kunne leke fritt, så ikke overmøbler.

Velg robuste møbler som tåler litt tøff bruk, og innred rommet ut fra alderen  på barnet.

Det er lurt å gjøre som Mariann Kjølnes har gjort her, å velge farger og  mønstre på veggen og store møbler som er litt aldersnøytrale. Da trenger du  ikke å starte forfra igjen om noen år.

Ønsker du friskere farger kan du heller fråtse i farger og mønstre på  gardiner, puter, tepper, sengetepper og annen pynt, som ikke koster all  verden å skifte ut når barnet blir større. Det kan være stor forskjell på  ønskene til en tiåring og en tenåring.

Vil du allikevel gjerne tilfredsstille barnets ønske om en rosa eller blå  drøm, så kanskje det holder med en pastellfarget vegg?

Barn er ekstra sårbare for miljøgifter, noe selv de aller mest miljøvennlige  malinger inneholder. Gjør derfor unna malerarbeidet når barna ikke er til  stede, og sørg for å lufte godt etterpå.

Å puste inn trestøv fra saging og pussing er ikke sunt, verken for små eller  voksne lunger. Spesielt gjelder dette hvis materialet er sponplater som kan  inneholde det allergifremkallende stoffet formaldehyd. Gjør derfor unna  pussingen utendørs, hvis det er mulig.

Sist, men absolutt ikke minst: Når jobben er unnagjort, husk på å rydde vekk  all farlig redskap, som sag, tapetkniver og skrutrekkere. Sett også  whitespritflasker og pensler på et sted langt unna nysgjerrige barnehender.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s