Tips til sko-oppbevaring. Og litt skokunst.

Sko har en tendens til å hope seg opp i gangen, eller bli liggende gjemt og glemt i bunnen av husets mange skap.  Noe som både korter levetiden på skoene og gjør det vanskelig å finne riktig par når man trenger dem. I tillegg er det ikke er spesielt innbydende å komme inn i et hus hvor antall sko utover ganggulvet gir inntrykk av at man er kommet til en husstand på størrelse med en middels overfylt barnehage.

(Saken fortsetter under bildet.)

Men det finnes selvfølgelig løsninger på oppbevaringsproblemet, både forskjellige skoskap og hyller man kan få kjøpt, og hylleløsninger man kan lage selv. Hvis man ikke går for den litt mer spesielle varianten, rett å slett bruke skoene som utstillingsgjenstander. To som virkelig har gjennomført det i praksis, er Ulla Johansen og Astrid Hundeide. For fire år siden begynte de å samle sko, i dag har de rundt syv hundre stykker. En del av skoparene kommer fra bruktbutikker, men mange har de også fått av privatpersoner i Larvik.

– Vi er spesielt glad i de skoene vi har fått av kvinner i Larvik, men sko er uansett mye mer enn sko, hevder de to damene bestemt.

– Sko har stor symboleffekt, både for kvinner og menn. Derfor valgte vi nettopp sko da vi bestemte oss for å gjennomføre vårt første kunststunt. Det var Tone M. Anderssen – saken som var startskuddet, vi følte at hun rett og slett ble forsøkt mobbet ut av politikken. Derfor startet vi “Hovedsentralen for høyhælte sko”, et kunstprosjekt som støtter og retter fokus på kvinnens plass i det offentlige rom. Det gjør vi ved å plassere skoene godt synlig, på store flater som torg, samtidskunstmuseer og åpne plasser.

De forteller at skoene blant annet har vært plassert ut på Vestfossen Kunstlaboratorium, på Haugar, Kunstnernes Hus og Litteraturhuset i Oslo, på filosofifestivalen på Jomfruland, samt på diverse rådhus og bytorg. En del av skoene er også påført tekst, fra blant annet forfattere, filosofer og kvinner som har brutt grenser. Vi har dedikert en sko til Navarsete, og Mille-Marie Treschow har også fått en sko av oss. Vi opplever at skoene skaper både oppmerksomhet, latter og diskusjon, og vi fikk stor oppmerksomhet da vi okkuperte parkeringsplasser i EU s mobilitetsuke.

Damene smiler. – Omtalen av det kunststuntet lå faktisk lenge på førsteplass på regjeringsportalen.

Tips for oppbevaring av sko

De fleste av oss har antakelig langt færre sko å oppbevare enn disse to damen, og oppbevaringsløsningene behøver slett ikke koste all verden.

Egensnekret skohylle

Er man snekkerkyndig og har en ledig vegg, kan man snekre en skohyllevegg. Vanlige hobbyplater er godt egnet.

Da har man mulighet til å spesialtilpasse hyllene til både skostørrelser og høyden på sko og støvler. Med åpne hyller kan det også være lurt å plassere skoene sortert etter farge, dersom man også vil at det skal se pent ut.

Billighyller, stablet i høyden

Det finnes også mange enkle og billige skohyller å få kjøpt, som denne over. Har man liten gulvplass, kan mange av dem også stables i høyden.

Dyp bokhylle med ekstra hyller

Det går også an å kjøpe helt enkle bokhyller med litt god dybde, og sette inn noen ekstra hyller.

Det gir et ryddig inntrykk og gir plass til et stort antall sko.

Skohyller med dør

Har man mindre plass, færre sko og ønsker en mer diskré skooppbevaring, finnes det mange forskjellige typer skohyller til salgs.

Mange av disse har grunn dybde og dører som effektivt skjuler slitte joggesko og andre sko som ikke lenger er enn fryd for øyet.

Man kan velge mellom mange forskjellige utforminger. Jeg fant både trehvite, svarte og hvitlakkerte skohyllesystemer på min runde i Larviks møbelbutikker.

Gjennomsiktige plastbokser

Hvis man ønsker å både beskytte og vise fram sko man ikke bruker så ofte, kan man kjøpe gjennomsiktige plastbokser laget nettopp for dette formålet.

Disse kan stables i høyden, og resultatet blir akkurat like pent som skoene på innsiden.

Skoesker med foto

Et rimelig alternativ er å ta med seg skoeskene når man kjøper sko, og stable disse i høyden. For å vite hvilke sko man har i eskene, er det smart å ta bilder av skoene og lime dem utenpå skoesken. En både rimelig og oversiktlig løsning.

Oppbevaring av støvler

Lange støvler bør enten stå elle henge, slik at man slipper “brett” på skaftet. Avispapir gjør nytten for å holde støvelen oppreist. Ett annet og enkelt alternativ er å henge opp støvlene etter skaftet, bruk f.eks. skjørte/buksehengere med klype.

Sko til pynt

Har du, som jeg, skodilla, og synes sko er like mye til pynt som til bruk, er det bare fantasien som setter grenser.

Sko kan pryde både vinduskarmer, hyller og reoler. Og bilder.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s