Garantert rom med utsikt

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Stavernsodden fyr ligger som en liten perle langs Stavernskysten. Fyret ligger på sørspissen av Stavernsøya og det er bare saltvannet i Skagerak som skiller fyret fra Danmark. Fyret ble etablert allerede i 1855, men den gangen besto det bare av en mindre fyrlykt og en vaktstue. I sommer ble fyret åpnet for overnattings-gjester, og det har vist seg å være et svært populært tilbud.

(Saken fortsetter under bildet.)

– I år er vi allerede langt over budsjettet, forteller Dag Høibø fornøyd. –Vi har passert 130.000 kroner i overnattingsinntekter, og budsjettet var på 100.000. Og selv om høysesongen er over så leier vi ut på helårsbasis, så det endelig resultatet blir nok enda litt bedre.

Det er Forsvaret ved Nasjonale festningsverk som eier hele øya, men Kystlaget Fredriksvern har påtatt seg ansvaret med å vedlikeholde bygningsmassen og drifte utleie av rommene. Der er det en drivergruppe på åtte stykker som fordeler det meste av oppgavene seg imellom.

– Sammen med Gokstad Kystlag har vi lenge drevet med utleie av Svenner, forteller Dag Høibø. – Derfor hadde vi litt erfaring, og en klar tanke om hvordan vi burde gjøre det. Men det er klart det har vært mye jobb. Før vi slapp de første overnattingsgjestene til, så brukte vi 2-3 år på å pusse opp.

I Betjentboligen er det 8 sengeplasser og i Mellomhuset, som opprinnelig var en hybel som Meterologisk institutt brukte, er det nå seks sengeplasser.

– Det har stor pågang i hele sommer. Foreløpig foregår bookingen manuelt, enten via telefon eller epost, men fra neste år håper vi å ha på plass automatisk booking på nett. Det virker som om denne formen for ferie er i ferd med å ta av, for vi får stadig flere henvendelser.

I mars hvert år søker vi også etter vertsfamilier, de bor i Vokterboligen. Vertsfamiliene bor her en uke av gangen og tar litt overordnet ansvar. Sørger for at ting fungerer, at grillen blir tent, slike ting. Mange kommer tilbake år etter år, og vi har ingen problemer med å få tak i nok folk. Høibø ler. – Problemet er heller at ikke alle som vil, får plass.

Siden bygningsmassen er vernet, har Kystlaget Fredriksvern hatt et tett samarbeid med riksantikvaren underveis i opp-pussingen.  Stilen og fargene inne er beholdt, fargepaletten er hentet fra 50 / 60 – tallet.

Det meste av bygningene er også beholdt slik det var, med tykke vegger, gamle dører og solid håndverk. Men av hensyn til turister anno 2012 er det også foretatt en del utbedringer.

Høibø viser fram de tre husene, som selv om det er enkelt innredet, inneholder alt en turist måtte trenge.

– Vi har både strøm og kaldt og varmt vann her ute, forteller Høibø –  I tillegg har vi nye sanitæranlegg ute, som også er tilrettelagt for bevegelseshemmede. For selv om vi holder til på en øy, vil vi at flest mulig skal ha sjansen til å bruke stedet.

Stua i betjentboligen er nylig opp-pusset, med god plass for at de besøkende kan samles. Kjøkkenet har ikke oppvaskmaskin, men er ellers utstyrt med alt man måtte trenge, og det er både varmt og kaldt vann, samt dusj tilgjengelig. Og selvfølelig strøm, varme og lys. Det elektriske anlegget er nytt, og på alle rom står det brannslokkingsapparater

.- Vi er opptatt av brannsikkerhet , forteller Høibø, – Skulle det begynne å brenne her, kan det jo ta litt tid før brannvesenet er på plass.

I husene er det også satt inn nye peisovner, og her brennes det ikke hva som helst.

– Vi brenner bare med høvla bord, sier Høibø og ler da han viser fram en bordbit. – Vi buker avkapp fra båtbygging, så stuene her blir varmet opp med høvlede eikebord.

Alle soverommene har egne navn, de er døpt etter utsikten utenfor vinduene. En utsikt som er like fantastisk, enten du skuer innover mot land, eller ut mot åpen sjø.

Superspeed er på vei inn mot land, noen måker lar seg føre forbi med vinden, solen skinner fra skyfri himmel.

Dovne bølger med hvite skumtopper slår mot skjærene nedenfor, den blå havflaten forsvinner i horisonten og møtes av himmelen, et sted langt der ute.

Det er vanskelig å bli rastløs i slike omgivelser, men blir man allikevel lei av stillhet og fred, eller hvis værgudene sørger for en permanent innetilværelse, ligger Stavern med all sine muligheter bare noen korte minutter unna med båt.

– Det er ikke organisert transport fra Stavern, sier Høibø. – Men siden det bare tar noen minutter over, pleier det aldri å være noe problem for de besøkende å ta seg hit. De får utdelt en nøkkel, og deretter greier de seg stort sett selv. Noen blir en natt eller to, andre blir kanskje litt lenger. Og tilbakemeldingene vi får er udelt positive, folk trives her ute.

I tillegg til overnattingsgjestene har vi også en del grupper som kommer hit ut og hygger seg i Naustet og på uteplassen på brygga. Der kan man nyte solnedgangen mens man spiser grillmat eller medbrakte reker.

– For det viktigste her, er jo ikke egentlig det som er på innsiden av bygningene, sier Dag Høibø og smiler. – De kommer hit på grunn av naturen og sjøen, og det er fascinerende vakkert her ute, uansett vær.

Selv har han mange av sine fineste barndomsminner nettopp herfra. Hver sommer pleide foreldrene å tilbringe somrene her ute. Barna og moren nøt late sommerdager, mens faren reiste fram og tilbake med båt til jobben i Stavern.

– Det var mange familier som flyttet ut hit om sommeren, og det var virkelig et sommerparadis for oss barn, minnes Dag Høibø og smiler. – Det var reine Saltkråkan.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s