Dilla på lilla, endelig advent:-)

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

For ei som har dilla på lilla året rundt, er adventstiden en gylden anledning til å fylle på med lilla stæsj. Lys, puter, blomster, slikt som ikke koster allverden. Ellers i året blander jeg gjerne inn litt andre farger, gult til påske, grønt om våren osv, slik at besøkende ikke skal få totalt sjokk. Men nå er det advent, og da er det bare å kjøre på. Og fordelen med lys og blomster, er at det vanligvis har relativt kort levetid, i hvert falll i dette huset. Og da har man jo verdens beste unnskyldning for nye utskiftninger…

Skjønt lilla er kanskje ikke helt korrekt. jeg blander både fiolett, lilla, syrin og mørk plomme. Ordet lilla kommer fra det franske ordet lilas, som betyr syrin og syrinfarget, som igjen stammer fra det arabisk lilac, som betyr syrin.

(Saken fortsetter under bildet.)

lilla10

Midt i stua har jeg to store lysbrett. Det over er med lys og glittersteiner, jeg synes vi trenger litt ekstra lys og varme inne, nå som naturen har slått på kuldegradene. Med lilla lys, selvfølgelig, og fordelen med lys er jo at de ofte ser finere ut når de har brent litt. Det menneskelige øye skiller forøvrig ikke mellom fiolett og lilla, og vi kaller derfor nesten utelukkende begge nyanser for lilla.

lilla6

Under ser dere verdens enkleste «adventstake». Fire lys på et brett…

lilla7

Og det er ikke bare jeg som liker fargen. I den berømte romanen Dr. Zhivago av nobelprisvinneren Boris Pasternak omtales fargen fiolett et helt avsnitt:

«Hennes yndlingsfarge var fiolett, fargen på prestenes kirkedrakter, særlig ved høytidelige anledninger, fargen på uutsprungen syrin, fargen på hennes beste fløyelskjole og på hennes fine vinglass. Det var lykkens farge, fargen til hennes erindringer, og hun syntes også at det forsvunne, førrevolusjonære, jomfruelige Russland måtte ha hatt lysfiolett farge. Hun hadde likt så godt å sitte bak kassen, fordi det fiolette halvlyset i butikken, med dets herlige duft av stivelse, sukker og mørklilla solbærkarameller i glasskrukker, lå så nær opptil hennes yndlingsfarge.»

lilla18Kirken har også et spesielt forhold til fargen, der står den for sorg og bot. Kunstnere har også ofte foretrukket lilla, og mange hevder at fargen øker spiritualiteten og kreativiteten, samt gir fred og balanse.

lilla4

Lilla har faktisk vært en populær farge helt fra oldtiden, de kongelige valgte seg ofte fargen fordi den var sjelden og kostbar å fremstille. Under ser dere det andre lysbordet, i forbindelse med jula er det som dere skjønner ikke mye minimalisme hjemme hos meg…

lilla8

I dag er heldigvis ikke lilla dyrere enn andre farger, så nå er det bare å la seg inspirere. Enten man søker fred og balanse, eller ønsker å øke kreativiteten.

lilla17

Eller rett og slett gjøre som min sønns kjæreste, slappe av under et mykt pledd, mens man nyter en kopp te og en spennende bok. Under et lilla pledd, selvfølgelig.

lilla5

Dette er noen av de lilla glimtene jeg omgir meg med akkurat nå.

Håper dere har en strålende advent!

lilla9

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s