Hjelp småfuglene gjennom vinteren!

DSC_1356

Over halvparten av de små fjærnøstene som akkurat nå flakser rundt på jakt etter mat, vil dø før våren. Kulden tar noen, men de fleste sulter rett og slett ihjel. Å ha tilgang til mat er med andre ord det viktigste for at småfuglene skal overleve vinteren. Selv mater jeg dem med julenek, meiseboller, solsikkefrø og villfuglblanding. Til takk får jeg et yrende liv utenfor kjøkkenvinduet, og en litt småfornærmet katt på innsiden…

(Saken fortsetter under bildet.)

DSC_1336

En annen som gjerne hjelper småfuglene til en hyggeligere vinter, er Knut Ekanger i Bergslia utenfor Larvik, som jeg intervjuet for Østlandsposten i fjor. Han har satt opp flere fuglekasser i lia rett utenfor huset, og selv bygget et stort fuglebrett.

ekanger1

– Jeg mater fuglene med solsikkefrø, forteller ham, for da søler de minst. Det går med to og en halv kilo frø hver dag, så her er det full trafikk utenfor stuevinduet hele dagen. Og det synes hele familien er veldig hyggelig.

På innsiden av vinduet har han en stjernekikkert for å studere fuglelivet på nært hold. Og ved siden ligger alltid en faktabok om fugler, samt fotoapparatet klart.

– Jeg tar mange bilder av fugl, forteller ham, både av livet på fuglebrettet og i trærne rundt her. Og når det dukker opp en ny art på brettet, er faktaboka fin å ha i nærheten.

DSC_1348

Det er ikke bare småfugler som oppsøker matbrettene i Bergslia, også spurvehauken sirkler over tretroppene. Ikke for å spise solsikkefrø, men for å jakte.

– Jeg ble interessert i fugl da vi flyttet hit for 1993, sier Ekanger.

– Og i de 17 årene har jeg lært mye. De første årene hadde vi frøene i en plastkanne som vi kuttet hull i og stakk en lang pinne igjennom, slik at fuglene hadde noe å sitte på. Deretter kjøpte vi et stort fuglebrett, før jeg for to år siden snekret det vi har på utsiden nå. Det har plass til 12 kilo fuglefrø. Nå før vinteren trenger de litt ekstra fett, så da gir vi dem meiseboller og kokosfett også.

DSC_1349

Meisebollene lager Ekanger selv:

9 dl Villfuglfrø

4,5 dl Solsikkekjerner

4 dl Undulatfrø

250 g. Fuglepeanøtter

7 dl Lettkokte Havregryn

1 kg Flott Matfett

– Hele familien har mye glede av fuglelivet på utsiden, forteller han, og jeg har etter hvert et stort arkiv med bilder av de forskjellige fuglene.

DSC_1352

Nøtteskrike, svartrost, forskjellige meisetyper, flaggspett, hakkespett, pilfink, grønnfink, dompap og spurveugle er bare noen av de fuglesortene som har besøkt fuglebrettet i Bergslia og blitt foreviget gjennom kameralinsen til Ekanger.

Mange av bildene ligger på nettsiden min, www.ekanger.net. Og det er tydelig at det er mange som deler interessen for fugl, for den er veldig godt besøkt.

DSC_1356-001

Slik bygger du fuglebrett:

Husk at brettet må tåle vær og vind, bruk derfor vannbestandig plank og treplater (for eksempel kryssfiner).

Brettet bør helst stå rundt 1,5 meter over bakken.

Brettet bør måle minst 40 x 40 cm i flatemål

Det er smart å lage kanter på brettet, slik at maten ikke faller ned. Det er også en fordel at kantene kan løsnes for enkelt renhold.

Lag noen dreneringshull i brettet slik at det ikke samler seg vann.

Det er lurt å lage tak på fuglebrettet, slik at maten er beskyttet mot regn og snø.

Plassér helst fuglebrettet i nærheten av trær eller busker, slik at fuglene lett kan skjule seg for eventuell rovfugl og dyr.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s