På tide å tenke på hagemøblene?

Omsider har regnet tatt knekken på den siste snøen, i hvert fall her sørpå. Det vil si at det så smått begynner å bli håp om vår, forsommer og mer eller mindre late dager i hagen. Noe som også betyr at det er lurt å ta en kikk på hagemøblene. Det er kanskje på tide med noe nytt? Og hva bør man da velge?

– Trenden i år er den samme som i fjor. Det skal være pent og lettvint, smiler Ingunn Anvik på Skeidar i Larvik og viser fram noen av deres hagemøbler. Flettede rottingmøbler grått, hvitt, brunt og sort. Alle i forskjellige typer plastmaterialer, som er lette å holde ved like, og lette å flytte rundt.

Hun forteller at hagemøbelsesongen startet allerede i mars, og holder på til langt ut i juli. Vi er altså – tro et eller ei – allerede et godt stykke uti sesongen.

– Vi har et par grupper i hvitt treverk, forteller Anvik, – ellers er alle hagemøblene laget av forskjellige typer flettet plastmateriale. Og kjøper man plastrottingmøbler i ordentlig kvalitet, så trenger de nesten ikke vedlikehold. De holder seg like fine i årevis.

– De lokale er som regel tidlig ute, sier Anvik, – de har handlet lenge allerede. Møbler, puter, lykter og blomster, alt slik som bidrar til å gjøre sommeren hyggelig. Og i juli kommer det gjerne en ny pulje, av feriegjester som ønsker seg noe nytt på hytteterrassen eller utenfor campingvogna. Anvik smiler og flytter på en av kurvstolene. Det går i ett.

Min egen gruppe, lignende finnes f.eks.  på Dags Marked

Tips til deg som skal handle utemøbler:

– Tenk over behovet ditt og vær praktisk. Har du dårlig med bevaringsplass, så velg møbler som kan stå ute hele året.

– Hvis møblene skal stå plassert på fast plass under tak, så trenger du ikke ta særlig hensyn til hva de veier. Men hvis du vet at du stadig må flytte på dem, så ikke velg møbler som er tyngre enn at du klarer å bære dem.

Stol fra Skeidar

– Tenk over hva slags stil de møblene du har fra før er i, kanskje de kan matches med de nye? Eller kanskje du bør velge noen som er i stil med stuemøblene, slik at de kan brukes både inne og ute? Det er praktisk hvis du får flere gjester enn du ventet…

– Ikke kjøp møbler bare fordi de er på salg, det vil du antakelig angre på. Da er det ofte bedre å kjøpe de møblene du virkelig har lyst på etter hvert som lommeboka tillater det.

– Tenk på miljøet, og ikke kjøp møbler laget av utrydningstruet regnskog.

Det finnes hagemøbler i nesten alle prisklasser, fra helt enkle plastsett til noen hundrelapper, til gedigne sofagrupper i hundretusenkronersklassen. Men kanskje trenger du slett ikke å kjøpe nye møbler, kanskje det holder å friske opp de du allerede har?

Tips for behandling og oppfriskning av utemøbler:

– Plastmøbler og møbler av kunstrotting er stort sett vedlikeholdsfrie og mange av dem kan stå ute hele vinteren. Men både nye og gamle plastmøbler vil holde seg lenger om du vasker dem jevnlig med plastrens og setter dem inn med voks. Har du hvite plastmøbler som er blitt veldig stygge, er det effektivt å bruke stålull først, for så å å polere dem med båtpolish.

– Hagemøbler i metall / aluminiumsmøbler er oftest behandlet eller belagt med materialer som gjør dem nærmest vedlikeholdsfrie. Det eneste de trenger er en såpevannvask, eventuelt en aluminiumsrens og polering, for å beholde skinnet i metallet.

– Tremøbler krever ofte en del vedlikehold. Laserte furumøbler bør påføres beskyttelse en gang årlig, eventuelt kan de laseres om, og påføres ny lasur. Teakmøbler kan gjerne vaskes, pusses og oljes for å beholde gløden i treverket. Malte tremøbler vil ofte flasse etter en tid, men kan selvfølgelig males på ny, om nødvendig pusses ned og grunnes først. Beisede tremøbler er kanskje de enkleste tremøblene å holde ved like, men også her kan det hende det trengs en vask og en ny runde med beis.

– Hageputer vil ofte bli falmet av vær og vind, men hvis stoffet kan tas av, kan man eventuelt farge dem på nytt selv, med tøyfarge til bruk i vaskemaskinen. Når det gjelder løse puter og pledd, så kan det være en ide å velge farger som matcher de man bruker inne. Da kan man bruke dem om hverandre, og har bestandig tilgang på nok puter.

Lekker gruppe fra Novasolo.no i Larvik

– Smart og tørr oppbevaring er kanskje det viktigste for å holde hagemøblene pene lengst mulig. Dersom møblene ikke står under tak, så er et spesialtilpasset trekk eller en stor presenning en lur anskaffelse. Den beskytter møblene mot både mot nattefukt, sol og regn.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s