Et besøk på Bjertorp Slott

slott bjertorp.

”My home is my castle” er et velkjent utrykk for de fleste, men for noen er det litt mer bokstavelig ment. I Norge er det riktignok ikke noen overflod av verken slott, herregårder eller storslagne gods, antagelig fordi vi er et land med relativt små klasseforskjeller. I våre to naboland derimot, Sverige og Danmark, har de langt flere staselige eiendommer å vise fram. Noen av dem har jeg hatt gleden av å besøke. Deriblant Bjertorp Slott i Sverige-

= 410 ? ‘410px’ : ‘auto’);
}
–>Det er lett å drømme seg bort i slike omgivelser. Men som selv vi med langt mindre bolig har fått erfare, det koster penger å holde et hus ved like. Og selv om skandinaver ligger på toppen når det gjelder opp-pusning og pengebruk på boligen, så kan lommeboken gå tom, selv for de rikeste blant oss. I Norge er derfor mange av slottene overtatt av staten, og flere fungerer som museum.

slott festlokale

Mange av de storslagne eiendommene i våre naboland er derimot gjort om til eksklusive hoteller og gjestegårder, eller blir leid ut til spesielle anledninger. Og dermed kan også en relativt ubemidlet journalist ta del i den opplevelsen det er å nyte luksusomgivelsene som før bare var de mest velstående forunt. Om enn kanskje bare for en natt eller helg…

slott forside med avis

Bjertorp slott ble opprinnelig bygget av Knut Henrik Littorin, på plassen hvor han vokste opp. Littorin hadde tjent en formue på olje og gass i Russland, og ønsket seg en standsmessig bolig i Sverige. Og det må man vel si at han fikk seg…

slott forsideforslag

Slottet ble påbegynt i 1911 og det1 954 kvadratmeterstore slottet sto ferdig tre år senere. ( I mellomtiden hadde for øvrig Littorin blitt norsk konsul i Russland. ) I dag er slottet åpnet for besøkende og overnattingsgjester.

slott kogr

Slottets fredelige atmosfære er godt egnet for den som ønsker å lade batteriene, eller feire noe helt spesielt.

slott godt

Slottet er kjent for hyggelig atmosfære og god service.

slott spise

De bestereber seg også på å servere svært god mat. Og drikke…

slott servering

Det er også mange som velger å legge bryllupsfeiringen til slottet.

slottspisesal

Med store selskapslokaler inne, flotte suiter og idyllisk parkanlegg utenfor, er området perfekt for de som vil pleie romantiske følelser.

slott brud

Da jeg var på besøk der, vandret denne vakre bruden rundt i hagen.

slott drømmebryllup

Så får vi håpe hun levde “happy ever after” til tross for at hennes russiske? brugdom virket å være en god del år eldre, og smilet hennes forsvant straks de innleide fotografene var borte…

slott brudepar

Og selv om både slottsbesøk og bryllupsdager forhåpentligvis er lykkelige øyeblikk, så finnes det nok langt verre steder å gråte enn i disse dobbeltsengene…

slottseng

Og den som har sansen for den herskapelige stilen, kan jo også ”stjele” med seg noen innredningsideer hjem til sitt eget “Castle”.

slott detalj d

Små stilleben finner man nemlig overalt på slottet, og mange av dem passer også fint i langt mindre storslåtte omgivelser.

Generelle fakta om slott.

Slott er et bygg som opprinnelig ble reist av konger og fyrster, men betegnelsen ble også brukt når høyadelen bygget seg flotte og standsmessige boliger.

slott bord

Og etter hvert brukte man også begrepet når andre velstående personer bygget seg overdådige boliger.

slott stoler

For til forskjell fra for eksempel herregård, kreves det ikke at en fyrste eller adelsperson skal ha eid eller bebodd bygget, for at det i dag skal kunne kalles slott.

slottdetaljb

Men et slott er nesten bestandig anlagt på en måte som framhever bygget på en storstilt måte, gjerne på en topp, slik at det er synlig på lang avstand. Slott har vanligvis også et parkanlegg i tilslutning til bygget, og adkomsten skjer ofte gjennom flotte alléer. ( Om et slott ligger i en by, og derfor ikke har noen park, kalles det oftest for palass. )

Norske slott og gods:

 • Akershus      slott og festning, ligger på Akersneset i Oslo. Området er      delvis åpnet for turisme, men er fortsatt i militært eie, og voktes av      Hans Majestets kongens garde.
 • Austråttborgen, eid av Staten. Ligger i      Ørland kommune Sør-Trøndelag, og er åpen for omvisninger fra juni til      august,
 • Baroniet Rosendal, ligger i Kvinherad      kommune i Hordaland. Det er i dag et levende museum      med omvisninger, konserter, kunstutstillinger, overnatting og servering.
 • Bergenshus slott og festning i Bergen      ble fredet i 2006. Det fungerer i dag som arbeidsplass for 150 militære.      Området er fast eksersisplass for Dræggens Buekorps og det er også avholdt      flere store konserter der.
 • Det Kongelige slott i Oslo bør være      kjent for de fleste. Det er den norske kongens hovedresidens.
 • Erkebispegården i Trondheim inneholder      blant annet flere museum, et kapell, samt brukes som administrasjons og      representasjonsbygg av Domkirken.
 • Fossum hovedgård i Skien er eid av medlemmer av slekten      Løvenskiold.
 • Fritzøehus      i Larvik er Norges største privateide bolig, og eies av Mille-Marie      Treschow.
 • Gamlehaugen      er den offisielle kongeboligen i Bergen. Slottet er åpent for omvisning,      bortsett fra når kongefamilien besøker plassen. Bygget driftes av      Statsbygg.
 • Jarlsberg Gods ved      Tønsberg, er det eneste av Norges grevskaper der etterkommerne etter de      opprinnelige adelige eierne fortsatt eier og driver eiendommen. Nåværende      eier, Carl      Nicolaus Wedel Jarlsberg, er trettende generasjon.
 • Oscarshall      slott ligger på Bygdøy i Oslo. Slottet fungerer som museum, og er åpent      for omvisninger i sommerhalvåret.
 • Steinvikholm slott og festning ligger      i Stjørdal i Nord-Trøndelag. Eiendommen eies og drives av      Fortidsminneforeningen, og det har  blir avholdt årlige operaforestilling der      nesten hver sommer siden 1993.
 • Ulefos Hovedgaard ligger ved Ulefoss,      og er i dag et museum.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s